Pages

Asiaa asbestikartoituksesta

maanantai 12. syyskuuta 2016

Noniin... Olen luvannut teille remppajuttuja tänne blogiin ja lupaan edelleen. Blogi olkoonkin pian pullollaan tuhnuisia remppakuvia! Sitä ennen kuitenkin on pakko vähän ihmetellä ääneen tätä asbestishowta, joka tuntuu olevan verrattavissa villiin länteen. Mahdollisesti osalle teistä tylsä aihe, mutta mikäli remppajutut on vähääkään ajankohtaisia, niin kannattaa lukea tämä!

Vuoden alustahan on astunut voimaan uusi laki, jonka mukaan kaikissa ennen vuotta 1994 rakennetuissa taloissa tulee teettää asbestikartoitus ennen remonttia. Vaikka se meidänkin kauppakirjan liitteissä luki ja tavallaan osasimme siihen varautua, niin yllätyksiä oli silti luvassa. Montakin, sillä emme olleet etukäteen perehtyneet asiaan lainkaan. Asbestikartoituksen tarkoitus on selvittää asbestin määrä, laatu, sijainti ja pölyävyysluokka. Mikäli asbestia löytyy, tehdään purkutyömenetelmästä toimenpide-ehdotus.

Kodin vapautuminen poltteli sen verran mielessä, että olin säästänyt kesälomasta pari viikkoa remppaamiselle. Sormet syyhysivät jo purkuhommiin, mutta ensimmäinen viikko menikin pitkälti stand by-asennossa, asbestikartoittajia kartoitellen ja kartoituksen tuloksia odotellen. Ennen tuloksia emme saaneet koskea mihinkään. Vanhoilta omistajalta olimme saaneet tietoa, että asunnossa oli tehty remonttia 90-luvulla, mutta koska tarkka aika ei ollut tiedossa, jouduimme varmuuden vuoksi teettämään kartoituksen niihinkin tiloihin, jotka vanhan omistajan mukaan oli remontoitu vuoden -94 jälkeen. 

Kartoittajia tuntuu olevan joka lähtöön ja hintahaarukka oli aika hurja. Tai no, minusta ainakin 5500 euroa kalleimman ja edullisimman kartoittajan välillä on aika paljon. Siinä meinasi remppalimut mennä väärään kurkkuun, kun ensimmäinen kartoittaja ilmoitti pelkän kartoituksen hinnaksi 6500 euroa. Tämä olisi vienyt niin suuren osan remppabudjetistamme, että päätimme ottaa asiasta paremmin selkoa ja kilpailuttaa kartoittajia. Seuraava tarjous olikin jo huomattavasti maltillisempi ja toimintatavoiltaan enemmän meidän makuun. Päädyimme lopulta kuitenkin käyttämään Haitta-ainekartoitus.fi:n kartoittajia, joita saapui luoksemme kaksi. He osasivat meille tavallisille itse-remppaajille kertoa puolueettomasti mitä he tekevät ja miksi. Missä asbestia yleensä esiintyy ja mistä näytteet on järkevintä ottaa. Siten myös näytteiden määrä pysyi maltillisena ja osa näytteistä toteutettiin ns. "kombi-näytteenä", jossa samaan näytteeseen kerättiin materiaalia useammasta kohdasta. Näin tehtiin esimerkiksi kylpyhuoneessamme, jossa näytepussukkaan kerättiin materiaalia sekä seinien että lattian laatoista, sauma-aineesta ja laastista. Tämä siksi, että mikäli asbestia jostain näistä löytyisi, niin joka tapauksessa koko tilan purkutyöt tehtäisiin asbestipurkuna. Käy näin maalaisnaisenkin järkeen!


Asbestia on käytetty aikoinaan muun muassa laattojen sauma- ja kiinnityslaasteissa, liimoissa, tapettiliistereissä, putkistoeristeissä, lattiapinnoitteissa ja maaleissa. Etenkin märkätilat ja keittiöt ovat usein kartoituksen kohteita. Meillä näytteitä otettiin yhteensä kolme kappaletta, joista yksi oli edellämainittu kylpyhuoneen "kombi"-näyte. Toinen näyte otettiin eteisaulan portaikon muovimatosta ja liimasta, jolla se oli kiinnitetty. Kolmas näyte otettiin keittiön lattian valkoisesta massasta, jota esiintyi vanhan lautalattian (joka on tarkoitus kaivaa esiin) päällä. Haitta-ainekartoitus.fi:n kautta saimme tulokset nopeasti ja meidän huojennukseksemme asbestia ei löytynyt. Koko asbestishow meni meillä kyllä hieman tunteisiin (kuten huomata saattaa), mutta loppupeleissä kaikki sujui mainiosti, kun vain löytyi oikea kartoittaja! Kahdelta ensimmäiseltä kartoittajalta jouduimme hieman odottelemaan jo pelkkiä tarjouksia, joten arvostimme suuresti sitä että Haitta-ainekartoitus.fi:n parivaljakko tarttui heti toimeen ja pystyi hinnoittelmaan työnsä samalla käynnillä. Näytteet kerättiin heti ja tuloksissa kesti muutama arkipäivä. Saimme aiemmin myös luvan aloittaa remppahommat jo niissä tiloissa, missä kartoitusta ei tarvittu. Mikä onnen hetki!

Tarinan opetus on, että vertailkaa ja kilpailuttakaa hyvät ihmiset! Tietämättömyys voi tulla äkkiä kalliiksi, niin kuin meille meinasi käydä. Siksi halusinkin tästä aiheesta kirjoittaa, vaikkei kovin seksikäs aihe olekkaan. Me saimme asbestikartoituksesta blogiyhteistyön merkeissä alennusta, mutta on sanottava, että Haitta-ainekartoitus.fi ansaitsee täysin rehellisen ja pyyteettömän kiitoksen työstään. Olisin kirjoittanut heistä lämpimästi, vaikka emme olisi alennusta saaneetkaan. He erottuivat edukseen alalta, jossa etenkin hinnoittelu on näköjään melko villiä. Tsemppiä kaikille remppaajille sinne ruudun toiselle puolelle ja mikäli asbestikartoitus on vielä edessä, niin näitä miehiä voin lämpimästi suositella!Ps. Instan puolella pääsee seuraamaan meidän remppaa vähän lähemmin ja tuon uuden hienon toiminnon myötä melkeimpä livenä! Minut löytää Instasta nimellä @juttist 

5 kommenttia:

 1. Rakennusalaa opiskelleena ja jonkin verran myös asbestiin perehtyneenä, väitän että tämä on todella tärkeä aihe ottaa puheeksi. Asbesti kun oli aikanaan se ihmeaine, jota pistettiin joka reikään ja rakoon, kunnes huomattiin, että se on hengenvaarallista. 😑 Eli sitä myös löytyy laajalti. Kartottaminen on tosi tärkeä juttu. Onneksi olkoon, että selvisitte puhtain paperein, koska se purkutyö olisi, ikävä kyllä, vasta maksanutkin. 👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet ihan oikeassa! Harva vielä tietää tästä laista ja varmasti remontteja tehdään edelleen ilman kartoitusta ja niin mekin olemme aiemmissa kodeissamme tehneet. Olen tyytyväinen, että nyt meillä se tehtiin ja vielä tyytyväisempi, ettei asbestiä löytynyt. Tämä laki on kuitenkin vasta niin uusi, että tosiaan hinnoittelupolitiikkaa tuntuu olevan moneen lähtöön. Meille tämä oli ihan uusi juttu ja tarjousten hintaerot olivat aikamoinen sokki. Toivottavasti ne pian tasaantuvat ja kun kilpailu varmasti tulee kasvamaan, niin hinnoittelukin tulee selkeämmäksi.

   Poista
  2. Nyt täytyy sanoa, että en henkilökohtaisesti usko hintojen tulevan alas kovinkaan pian. Tämä ihan siksi, että kyseessä on erikoistyö, jossa on melkoinen terveysriski. 😕 Mikä on tietysti harmi, varsinkin niille, jotka haaveilevat vanhan talon remontista.

   Poista
 2. Suhtaudun vakavuudella asbestin terveyshaittoihin ja ymmärrän kartoituksen hyödyt, mutta silti on jotenkin koomista katsella, kun asbestialan ammattilainen siinä naputtelee näytettä ilman minkäänlaista suojausta. Siinä olisi voinut olla asbestia. Työhyvinvointia parhaimmillaan. Onnea uudelle kodille ja remontille. Blogiasi on mukava seurata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaipa nuo näytteet ovat niin pieniä, ettei siitä pöllyä ilmaan sitä pölyä, jota varsinaisessa purkutyössä leijailisi. Ymmärtääkseni juuri pöly on se, joka hengitettynä jää keuhkoihin ja pitkällä aikavälillä aiheuttaa terveydellisiä haittoja. Vaikea sanoa, että miksei tässä vaiheessa suojavarusteita käytetty.

   Ja kiitos tsempeistä, niitä tarvitaan! Kiva kuulla, että olet pitänyt blogistani ja toivottavasti pidät myös jatkossa, kun luvassa on tuutin täydeltä remppajuttuja ja suunnitelmia :)

   Poista

Olisi mukavaa lukea teidän kommentteja. Jätä siis omasi tähän. Kiitos!