Pages

"Onks sauna pääl?"

tiistai 18. marraskuuta 2014

"Onks sauna pääl?" tai "Miksei sauna oo viel pääl?" ovat olleet suosituimpia kysymyksiä ja puheenaiheita meidän taloudessa viimeiset pari viikkoa. Vaikka kuinka kiire olisi, niin saunomiselle olemme järjestäneet aikaa joka ilta. Uudesta saunasta on tullut meidän molempien lempipaikka, jonne ainakin rakas avomieheni raahaisi punaisen maton, jos oltaisiin Suomen kaunein koti-ohjelmassa. Joten, pieni varoituksen sananen, tämä postaus sisältää aika pitkälti pelkkää hehkutusta, ollaan sen verran tyytyväisiä kaikkeen!

Kesällä saimme tietää, että olimme voittaneet Styleroomin remppahaasteen ja palkinnoksi saimme 1000 euron remppalahjakortin valitsemaamme liikeeseen. Koska saunamme on todella pieni, eikä lauteiden sijoittelulle ole juuri vaihtoehtoja, halusimme materiaalien olevan jotain tavanomaisesta poikkeavaa. Pitkään pohdittiin ja kartoitettiin vaihtoehtoja, kunnes löysimme Sarokkaan mahtavan valikoiman saunamateriaalien suhteen!

Sarokkaalla palvelukin pelasi loistavasti alusta asti (verrataan esimerkiksi Bauhausiin tai K-rautaan, joissa pyörimme katselemassa materiaaleja melkein tunnin verran, eikä ainuttakaan myyjää kävellyt edes ohi, saati palvellut), joten pyysimme lahjakortin käytettäväksi heille. Sovimme Sarokkaan kanssa blogiyhteistyöstä , jolloin saimme materiaaleista alennusta bloginäkyvyyttä vastaan.

Sarokkaalla on myös verkkokauppa, mutta jos Turun lähistöllä asuu, niin suosittelen suuresti käydä paikan päällä, jossa pääsee tutustumaan laajaan valikoimaan. Myöskin mallisaunat ovat vailla vertaansa. Niitä on monta ja ainakin itse ammensin niistä monta ideaa. Toki yksi oli ylitse muiden ja kuis ollakkaan, meidän sauna tehtiin melkeinpä samoilla matskuilla.  

Tässä se nyt on! Meidän uusi sauna. Saman kokoinen kuin ennenkin, mutta vaaleat materiaalit saavat sen tuntumaan huomattavasti suuremmalta. Seinäpaneeleiksi valitsimme saarni saunavanerin, jossa paneelit ovat 30 cm korkeat. Näihin ihastuin ensisilmäyksellä, joten oli vaikea ajatella edes mitään muuta paneelia tilalle. Tämä on käsittääkseni jopa Sarokkaan oma tuote. Tuon 30 cm korkean paneelin tilalle on tulossa nyt 22 cm korkeaa, valmiiksi käsiteltyä saunavaneria, joka näytti myöskin hyvältä.

Arvoimme mustan ja vaalean puun välillä, mutta onneksi valitsimme vaalean. Lauteet tehtiin paksuista haapalankuista, jotka ovat keskenään eri levyisiä. Se on minusta kaunis yksityiskohta, joka tuo vähän mielenkiintoa pieneenkin tilaan. Sekä saunavanerit että lauteet käsiteltiin valkoisella Supi saunavahalla. Tällä kertaa onnistui vähän paremmin kuin tuo meidän edellinen musta luomus.Varmaan tiedättekin jo että meidän saunaremontin toteutti taitava timpuri-isäni, eikä meidän tarvinnut itse tehdä mitään. Yhden piirroksen tein, jossa oli oma ajatukseni uudesta saunasta. Koska mulla on tapana istua saunassa sykkyrässä, jalat sylissä, toivoin omalle paikalleni (kyllä, meillä on saunassa omat paikat) pienen levennyksen lauteisiin, jotta siinä voisi olla vähän rennommin. Muuten annoimme saunamestarille melko vapaat kädet lauteiden suunnitteluun, eikä tarvinnut pettyä. Ihan virkistävää, ettei tarvitse itse pohtia kaikkea.

Koska minun ei tarvitse pitää jalkoja alalauteilla, kiuasta saatiin vähän keskemmäs huonetta ja upotettua kunnolla alalauteeseen. Istumalauteet ovat muutenkin huomattavasti syvemmät kuin ennen ja niissä on todella hyvä istua!Aluksi ajattelin, että tarvitaankohan me selkänojaa... Isäni halusi sellaiset tehdä ja onneksi teki! Sen verran hyvä on nyt istua! Selkänojat ovat myöskin haapaa ja käsitelty Supi saunavahalla. En saanut kunnolla ikuistettua kuvaan tuota kulmaa, mutta se on tehty hienosti jiiriin. Eli tiedoksi kaikille, ketkä aina aina silloin tällöin kysyy, miten mä olen niin taitava käsistäni, I got it from my papa! Kaikki nurkkalistat mukaan lukien hän teki käsityönä alusta asti itse. Jotkut osaa!Kiukaan takaseinään laitettiin betonia jäljittelevä 60 x 60 cm laatta, joka oli tuohon seinään juuri passelin kokoinen. Lupaan laittaa tästä vielä paremman kuvan jossain vaiheessa. Meinattiin aluksi laatottaa tuo iso takaseinä, mutta kyllä tämä on parempi ratkaisu. Kiuas on Mondexin Pipe, johon ollaan myös oltu todella tyytyväisiä! Voisi sanoa, että hinta laatusuhde on enemmän kuin kohdallaan ja löylyt, ne vasta kohdillaan onkin.

Valaistuksen suhteen arvoimme tosi pitkään. Meinattiin jopa luovuttaa ja laittaa vanha ruma lamppu takaisin. MIKSI? Niinpä! Onneksi ei laitettu. Lopulta keksin, että haluan epäsuoran valaistuksen lauteiden alle. Ylälauteiden etummaisen lankun alle laitettiin muutama ledi osoittamaan takaseinää päin. Tästä tuli aika kiva valaistus ja aion käyttää tätä myös toisessa saunassa, jota parhaillaan suunnittelen.
Uusi ovi vilahtikin jo edellisessä kylppäripostauksessa, mutta tässä vielä kertauksena. Saatiin myös pienet rappuset, joiden avulla on vähän helpompi kiivetä lauteille kuin ennen. Vanhassa saunassa ei ollut mitään jakkaraa, vaan piti oikein kiivetä lauteille. Se oli vähän turhan hankalaa. Aina sai pelätä takamuksensa puolesta ja toivoa ettei se hipaise kiuasta.


No mutta! Miltä tämä teistä näyttää? Ehkä vähän parempi kuin vanha? Meillä ei ainakaan ole vanhaa ikävä. Jos jollain on, se löytyy Topinojan kaatopaikalta.
Uusi saunamme toteutettiin blogiyhteistyönä Sarokkaan kanssa.27 kommenttia:

 1. Vau! Näyttää tosi hyvältä!

  VastaaPoista
 2. Upea!! Tosi ihana! Meillä tarkoitus rakentaa uuteen kotiin pihasauna ensi kesänä, joten tästä tuli oikein kivoja ideoita sinne! Raikas, mutta silti lämmin tunnelma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistavaa, että sait ideoita! Sitähän varten blogia kirjoitetaan ja juttuja jaetaan :) Pihasaunassa olisi kyllä fiilistä!

   Poista
 3. Tosi kiva. Vaalea sauna näyttää niin raikkaalta nyt vallinneiden tummien saunojen jälkeen. Kaunis tuo saarnivaneri :) Nautinnollisia sainahetkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä mekin ajateltiin, että nyt vaihteeksi vaaleaa! Meidän edellinen musta viritys olis niin kamala :D

   Poista
 4. Hieno! Erityisesti nuo paneelit!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paneeleihin mäkin rakastuin aivan täysin! En ole ennen törmännyt noin leveisiin paneeleihin, joten ne oli oikein tervetulleet meille!

   Poista
 5. Ihan superhieno! Tuo vaaleus näyttää tosi raikkaalta. Yksi kylppäriremontti saatiin just pakettiin ja uutta asuntoa tässä katsellaan, joten ei auta kuin alkaa suunnitella seuraavaa. Nämä meni mun inspiraatiokirjaan. Ja näppärät iskät on tosi pop, jäisi muuten moni juttu toteuttamatta joko ilman apua tai ilman sitä taitoa, mitä on aikanaan isältä oppinut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eikö? Ohhoh! Teille ollaan ahkeria remontoijia! Iskät on muutenkin pop <3 Omaltani olen oppinut paljon. Olin jopa yhden kesän kesätöissä raksalla!

   Poista
 6. Ihan mahtava sauna! Kyllä kelpaa löylytellä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kelpaa! Ei me paljoa muuta enää vapaa ajalla tehdäkkään. Tai siis sen verran kun tässä nyt luppuaikaa jää työn ja oman yrityksen ohella :D

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Kyllä mekin tykätään tooosi paljon! Ja sai itte ottaa aika lunkisti koko rempan ajan. Ei olis vielä varmaan seuraavaan vuoteen valmista jos ite tehtäis!

   Poista
 8. Superkaunis ja kyllä, vaalea on ihana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että vaaleasta tykätään! Ei ainakaan ala kaduttamaan, ettei valittu mustaa!

   Poista
 9. Näyttää niin hyvältä! Nuo seinät ovat aivan upeat. Ja kaunis tuo vaha, onko se se valkoinen Supi? Sitä laitetaan myös meille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu valkoista Supia se on :) siitä tuli kaunis sävy! Luonnossa ehkä vielä kauniimpi kuin kuvissa. Saunaa on vähän haastava kuvata :/ Tuleeko teillekkin saunaremppa? Jes, mää odotan jo!

   Poista
 10. Voisitko avata hieman saunasi valaistusta? Kuvia ja tarkempia tietoja ledeistä kaipailen. Onko valaistus hämyinen vai kirkas?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lauteen alla on kuusi pientä lediä asennettuna puiseen palikkaan, joka on sahattu optimaaliseen kulmaan, jotta ledit valaisisivat seinää epäsuorasti. Valaistus on meillä aika hämyinen, mutta se riippuu siitä kuinka lähelle seinää ledit asennetaan. Meillä tuo etäisyys on noin 50-60 cm. Jos haluat kuvia, niin voin sinulle sähköpostiin laittaa :)

   Poista
  2. antti.toukola@gmail.com

   Poista
  3. Moi,

   minkä valmistajan ledejä käytitte?

   Poista
  4. Moikka! Tässä linkki samoihin ledeihin, joita meillä käytettiin http://kauppa.sarokas.fi/tuotteet/oversol/overled_sauna_led_valosarja_6kpl_3000k_hopea Koitan saada Antti sulle otettua kuvia vielä tällä viikolla!

   Poista
 11. Todella onnistunut remontti ja uskon, että joka ilta sinne veri vetää :)
  Hyvä, että valitsitte vaalean. Sarokas on ihan paras paikka rakentajalle! Kauniisti kaikki esillä ja mallikokonaisuuksista saa paljon ideoita. Plussana loistava palvelu! Onnea uuteen saunaanne ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kati ja todellakin vetää!
   Me ollaan myös oltu ihan tosi tyytyväisiä Sarokkaan palveluun. Ei ole tarvinnut odotella yhtään ja palvelu on ollut tosi ammattimaista. Muutkin rautakaupat voisivat ottaa mallia. Yhteen suunnitteluprojektiinkin kävin tilaamassa jo matskut Sarokkaalta :)

   Poista
 12. UI, tosi ihana <3 Meillä lauteet odottaa vielä valkoista Supia pintaa - ilman vahausta haapa ei kovin kauaa siistinä pysy. Upeat lauteet ja näppärän näköinen selkänoja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi valkoinen Supi on tosi kaunis! Me laitattiin vain yksi kerros, mutta jossain vaiheessa voi mahdollisesti laittaa toisenkin jos tarvitsee. Levitettiin tällä kertaa ihan pyyhkeen palasella. Viime kerralla tehtiin siveltimellä ja siitä ei tullut hyvä. Tuli aivan liian paksu kerros eikä se mönjä oikein edes tarttunut. Selkänoja on kyllä huippu myös. Siinä on samassa selkänoja ja käsinoja! Nerokasta!

   Poista

Olisi mukavaa lukea teidän kommentteja. Jätä siis omasi tähän. Kiitos!