Pages

Mattovieras Marokosta

tiistai 22. heinäkuuta 2014

Niinkuin edellisessä postauksessa jo arvaattiinkin, meille on tullut maailman ihanin matto kylään! Nimittän Beni Ourain villamatto. Saimme tämän kaunottaren kuvauslainaan turkulaisesta Mattoliike Sepristä ja ai että! Voipi olla, että unohdan sen palauttaa. Saattaa kyynel vierähtää poskelle siinä vaiheessa kun tämä täytyy kiikuttaa takaisin.

Monelle teistä Beni Ouarain matot ovat jo varmasti tuttuja, mutta tässä lyhyt ja ytimekäs tietopläjäys teille kuitenkin. Matot ovat nimensä mukaisesti Marokkolaisen Beni Ourain-heimon käsityönä valmistamia. Kuviot matoissa vaihtelevat käsityöläisten mieltymysten mukaan, mutta tunnusomaisin kuvio on tummalla kudottu timanttikuvio vaalealla pohjalla, niinkuin tämä meidänkin lattialla oleva matto. Beni Ourain matot ovat aina uniikkeja. Koko ja kuvio vaihtelevat, joten toista samanlaista ei varmastikkaan löydy. Myös langanpituus ja sidontatiheys vaihtelevat. Matot ovat 100 % villaa ja tuntuu kuulkaas niin hyvältä jalan alla!

Mattoja kudotaan edelleen heimolaisnaisten perinteisillä käsityömenetelmillä ja niitä voi tilata jopa mittatilauksena. Löytyy myös vintage-mattoja, niinkun tämä meidänkin yksilö, joka on noin 20 vuotta vanha ja peräisin Tazan alueelta Marokosta. Siellä Beni Ourain mattoja ei yleensä käytetä lattiamattona, vaan esimerkiksi peittona tai rukousmattona.

Ja nyt niitä kuvia! Täällä ollaan ainakin aika innoissaan, mutta mitä mieltä te olette?Viimeiseen kuvaan tallentui myöskin hauska heijastus ruutuikkunoista.

6 kommenttia:

 1. Kaunis! Meillä on Beni Ouarain matto ja en kyllä siitä enää luovu :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mulla on myös hirveä painiminen täällä itseni kanssa, kun en siitä tahtoisi luopua ja kumminkaan varaa siihen ei olisi. Jos sitä vaikka taivaalta tipahtahtaisi pieni setelinippu...

   Poista
 2. Ihanaa pehmeyttä tuo. Sopii hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan juuri sitä se tuo! Tuon jälkeen mikään matto ei enää näytä hyvältä!

   Poista
 3. Teillä on kyllä tosi kaunis koti. :)
  Aloin heti seuraajaksi ja kahmimaan vanhempia postauksia läpi! :)

  Mukavaa viikonloppua! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa! Kiitoksia kovasti! Kävin kurkistamassa sinunkin blogiin. Minulle uusi tuttavuus, mutta täytyy ehdottomasti tutustua paremmin! Sen verran hyvältä näytti :)

   Poista

Olisi mukavaa lukea teidän kommentteja. Jätä siis omasi tähän. Kiitos!